29 de desembre del 2008
Una mà de contes
27 d’agost del 2008
August Tharrats (Tha)
August Tharrats (Tha), va iniciar la seva carrera professional l'any 1970 a la revista infantil “Patufet”, després a l'Editorial Bruguera i cinc anys més tard al TBO. Allà hi va conèixer en Paco Mir (El Tricicle) i Sirvent, amb qui després va treballar a El Jueves durant 18 anys. Alhora, va començar a desenvolupar també la seva faceta com a músic de jazz.
Ha treballat també per als estudis Dreamworks en la visualització de personatges com els de la pel·lícula "Spirit" i ha publicat sèries per Norma Editorial. Les obres més recents són il·lustracions per a versions juvenils de clàssics com "Frankenstein" i "Dràcula", publicades per la col·lecció Petits Universals de La Galera.
20 d’agost del 2008
Oliver Jeffers
Se'l coneix pels seus dibuixos en llibres infantils com How to Catch a Star (2004), Lost and Found (2005), The Incredible Book Eating Boy (2007) i The Way Back Home (2007), a través dels quals ha guanyat diversos premis. Ja té a punt la propera publicació que sortirà el setembre del 2008: The Great Paper Caper.
L'estil il·lustratiu d'Oliver Jeffers utilitza tècniques mixtes i es pot descriure per la seva narrativa subtil i la composició de l'espai. Com a il·lustrador freelance ha treballat amb clients com Orange UK, Lavazza, Sony PSP, RCA Records, Starbucks, candycollective.com, Blanka, Graphic, Vacuum i Irish Times. La seva obra artística és el dibuix figuratiu sobre tela amb objectes tridimensionals.
19 de juliol del 2008
Esborranys d'animació: Pixar
Pixar és una de les factories d'animació actuals amb una producció de les més avançades, només cal veure l'èxit que assoleix cada cop que llança una nova producció (Ratatouille, Wall-e, Toy Story, A Bug's life, Montsers Inc., The Incredibles...)
16 de juliol del 2008
Walt Handelsman
Walt, de 51 anys i que actualment viu a Long Island, és llicenciat de La Universitat de Cincinnati i crea còmics que apareixen a uns 200 diaris al voltant del país i internacionalment. Es reimprimeixen freqüentment al Newsweek, USA Today, The New York Times, The Washington Post i The Chicago Tribune.
25 de juny del 2008
Perich
Jaume Perich i Escala (Barcelona, 1941-1995) fou un humorista gràfic i escriptor català. Va ser el traductor de sèries franceses com Astérix el Gal , El Tinent Blueberry, Achilles Talon,... El 1964 va entrar com redactor de la desapareguda editorial Bruguera però aviat despuntà com a humorista gràfic amb una personalitat pròpia a la premsa barcelonina. L'any 1966 va publicar el seu primer còmic en premsa en diaris com La Soli, El Correo Catalán, La Vanguardia, Tele/eXprés, Diari de Barcelona i El Periódico de Catalunya.
Assolí gran popularitat a la transició amb el seu llibre Autopista, paròdia del Camino de José María Escrivá de Balaguer on recopila aforismes, frases curtes i jocs de paraules més o menys polítiques aparegudes als periòdics i es va convertir en el llibre més venut de l'any. Després va publicar uns altres 20 llibres de característiques semblants, destacant entre ells els de la sèrie Noticias del 5º Canal. Va ser membre fundador de la cèlebre revista Hermano Lobo, posteriorment va crear i va codirigir juntament amb Manuel Vázquez Montalbán la revista política Por Favor, una de les revistes d'humor gràfic més importants de la transició. També va publicar els seus treballs en Muchas Gracies i, finalment, en la revista satírica El Jueves.
Va participar en nombroses exposicions col·lectives d'humor a França, Itàlia, Portugal Bèlgica, Alemanya i la majoria de països Llatinoamericans. En honor seu s'otorga el Premi internacional d'Humor Gat Perich a Llançà (Alt Empordà). Com a humorista satíric, aquí teniu algunes de les seves cites:
- L'home és l'animal més semblant a l'ésser humà.- Fumar en excés és dolent. Beure en excés és dolent. Menjar en excés és dolent. Follar en excés és difícil.
- És absolutament imposible contemplar una posta de sol de prop. Per això l'home va inventar l'ou ferrat.
- Déu, diuen, està a tot arreu. No té gaire mèrit: la Coca-Cola també.
- Gràcies a la guerra, un no només pot morir pels seus ideals, sinó fins i tot pels d'un altre.
- La millor prova que als EEUU qualsevol pot arribar a ser president, la tenim en el seu president.
- L'esclavitud no s'ha abolit, s'ha posat en nòmina.
18 de juny del 2008
No time for nuts
15 de juny del 2008
Yes, Minister
Ha exposat a Nova York, Osaka, Montreal, Los Àngeles, Sydney, Melbourne, Chicago i Londres. També ha dissenyat escenografia i vestuari per obres de teatre, òperes i musicals a Londres, Huston, Los Àngeles i Detroit. En l'àmbit audiovisual va realitzar la tapa del disc de Pink Floyd (The Wall, 1979) i posteriorment va dissenyar i dirigir l'animació del film d'aquest àlbum conceptual. També va treballar per a Disney dissenyant els personatges de la pel·lícula Hércules i posteriorment ha escrit i dirigit diversos documentals i pel·lícules en directe per a la BBC i Channel 4.
Ha publicat molts llibres sobre el seu treball, com Heroes & Villains: Scarfe at the Nathinal Portrait Gallery, que va publicar el setembre del 2003. El seu llibre més recent és Gerard Scarfe: Drawing Blood, 45 years of Scarfe uncensored, publicat el novembre de 2005. Ha estat caricaturista polític del The New Yorker magazine durant 14 anys i també pel diari londinenc The Sunday Times durant 40 anys, per qui continua treballant.
14 de juny del 2008
8 de juny del 2008
Gaietà Cornet
Quan "L'Esquella de la Torratxa" va començar a decantar-se cap al lerrouxisme, Gaietà Cornet es va sentir massa incòmode per continuar col·laborant-hi ja que ell professava unes arrelades conviccions catalanistes. El 1902, des de "La Veu de Catalunya" on publicava periòdicament una caricatura política, va participar a la gestació d'un nou setmanari catalanista i conservador de sàtira política: "CU-CUT!". Aquesta va ser l'etapa més creativa de Cornet. Durant deu anys, a més d'assumir-ne la direcció artística, Cornet va omplir literalment el setmanari de caricatures i ninots amb una fúria i una convicció abrandades. A més, a partir de l'adquisició de "EN PATUFET" per Josep Baguñà, el 1905, Cornet dibuixava indistintament per l'un o l'altre setmanari amb una capacitat de producció difícil d'explicar si es té en compte que treballava encara a jornada completa com a enginyer a la Maquinista. Posteriorment, i per fugir dels horaris d'oficina i dedicar més temps a la il·lustració, Cornet va aconseguir la càtedra de dibuix de l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona, moment a partir del qual va dedicar-se principalment a la caricatura política al "CU-CUT!" i col·laborar assíduement a "EN PATUFET".
Cornet era un home emprenedor i amb una capacitat de treball poc comuna, motiu pel qual va fundar la Unió de Fotogravadors, va assumir la presidència de l'Associació Espanyola d'Enginyers Industrials, i va tirar endavant moltes iniciatives editorials. Cornet va ser un dels millors dibuixants de "EN PATUFET". El seu estil precís, ràpid i senzill, l'extraordinària expressivitat dels seus personatges i la seva gràcia van dotar el setmanari d'una vivacitat i d'una alegria que li van guanyar molts lectors.
Com a curiositat, fins i tot la seva signatura era una jeroglífic il·lustrat:
4 de juny del 2008
26 de maig del 2008
Moleskine Detour Exhibition
25 de maig del 2008
António Jorge Gonçalves
Un dels seus treballs interessants com a il·lustrador són els seus dibuixos de persones seient al metro de 10 ciutats diferents del món. Ell s'està un promig de 3 setmanes a cada ciutat, fent prop de 300 dibuixos que procuren cobrir diferents moments del dia en diferents línies de metro. Podeu veure aquest projecte a la web http://www.subway-life.com/
18 de maig del 2008
Ignasi Blanch
L'octubre de 2007 va posar en marxa el projecte "Humanitzem els Hospitals", pensat per decorar les parets i els sostres de les habitacions materno-infantils de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, un projecte pioner a Catalunya amb l'objectiu de crear una actitud positiva a la canalla hospitalitzada.
17 de maig del 2008
11 de maig del 2008
Stuart Carlson
1 de maig del 2008
24 d’abril del 2008
Pep Montserrat
Des d'aleshores ha fet molts llibres infantils, alguns dels quals han estat guardonats amb premis com el Nacional del Ministerio de Cultura (1995), l'Internacional Catalònia (1997), el de la Generalitat de Catalunya (1998) o la inclusió a la llista d'honor del IBBY (1998). Té llibres publicats a diversos països d'Europa, així com als Estats Units, Brasil, Corea.
Des de 1996 treballa també com a il·lustrador de premsa, i ha treballat habitualment o ho fa actualment amb l'Avui, La Vanguardia, El País i The Chicago Tribune (Estats Units). També ha col·laborat puntualment amb The New York Times, The Wall Street Journal, The Boston Globe i també amb diverses revistes com Woman, Quéleer, Cuerpomente o Ser Padres i The New Yorker o Travel&Leisure entre d'altres. Ha estat el creador, amb la escriptora Montse Ganges, d'una sèrie d'animació per a televisió titulada 'Miniman', produïda per Cromosoma, i director d'art d'Edicions de la Magrana del 1995 al 2001.
Actualment, i des de 1998, imparteix classes d'Il·lustració a l'escola Massana de Barcelona.
23 d’abril del 2008
16 d’abril del 2008
Partick McDonnell
L'any 1994 Patrick McDonnell va crear la tira de còmic MUTTS que ara apareix en 700 diaris i 20 països. MUTTS ha estat descrit pel creador de Peanuts Charles Schulz com a "una de les tires de còmic millors de tots els temps." McDonnell ha rebut premis nombrosos per aquesta tira.
Previ a crear MUTTS, McDonnell va tenir una carrera reeixida com a il·lustrador d'autònom, publicant llibres, dibuixos animats per televisió i tires còmiques a Esports Illustred, Lector's Digest, Forbes, Time i moltes altres revistes nacionals.
D'acord amb la seva preocupació pel medi ambient, McDonnell's preocupació per l'entorn, tot del MUTTS els llibres són impresos en paper reciclat. Ell i la seva muller Karen O'Connell són vegetarians i viuen amb el seu gat MeeMow.
14 d’abril del 2008
Emmanuel Larcenet
Manu Larcenet va començar en el món del còmic el 1994, quan fou admès al si de Fluide Glacial. Les seues històries, impregnades de l'absurd, del destrellat i de l'humor paròdic, miren sovint de reüll l'esperit punk i són de la més pura escola Fluide. El 1998 va llançar Bill Baroud, espia que les seues aventures recorden les de Bob Morane, amb menys glamur. A més d'aquesta sèrie, va realitzar per a Fluide entre el 1998 i el 2005 nombroses històries curtes amb el tema d'Els superherois injustament desconeguts, també sobre Robin Hood (La Légende de Robin des Bois), o sobre la jungla que representa el món de l'empresa (Le Guide de la survie en entreprise). Els sis episodis de Minimal, el 2003, marquen una ruptura. A les seues pàgines, que es burlen de diferents intel·lectuals del còmic alternatiu Larcenet esdevé més mordaç i dur. Des de la fi del 2005 al 2006 dibuixa sobre els guions de Lindingre Chez Francisque, que evoca les converses de bar de francesos reaccionaris i raciste. El 2006 Larcenet es mostra en desacord amb l'evolució presa per Fluide Glacial i deixa la revista, després d'haver-ne estat un pilar durant 12 anys.
El 1994, Larcenet va crear Les Rêveurs de Rune i va autoeditar amb el seu germà Raôul, un joc de rol paròdic que es desenvolupa en l'univers dels càmpings de segona del sud de França. Del 1997 al 2004 Larcenet continua la seua carrera d'autor conegut pel gran públic col·laborant en Le journal de Spirou, principalment amb Jean-Michel Thiriet (La Vie est courte) i Gaudelette (Pedro le Coati).
13 d’abril del 2008
Horacio Elena
A la dècada dels 60 resideix a Brasil, on estudia gravat en fusta. Viatja per l'Amazones i després resideix sis mesos a Perú. L'any 1969 viatja a Europa gràcies a una beca i finalment s'instal·la Sitges l'any 1975. Des de llavors combina la seva activitat pictòrica amb la il·lustració infantil, la publicitat i el disseny de llibres. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives aquí com a l'Amèrica del sud.
9 d’abril del 2008
Muntañola
Joaquim Muntañola i Puig (Barcelona, 9 d'abril del 1914) és un dibuixant d'humor, comediògraf, publicista i escriptor. Va començar a dibuixar i a escriure a la revista En Patufet i a d'altres publicacions d'abans de la guerra, com El Be Negre, TBO, Lecturas o Papitu, utilitzant el pseudónim Kim. Fou un dels creadors més populars de la posguerra, al dibuixar a La Vanguardia, El Correo Catalán, El Mundo Deportivo, Barcelona Deportiva, Vida Deportiva, Dicen, i a moltes altres publicacions, com Don Balón, La PZ, Tururut!, El Tío Vivo, o el TBO, on creà entre d'altres el personatge "Josechu el Vasco". Dirigí la publicació infantil Atalaya i dibuixà pel·lícules de dibuixos animats juntament amb Josep Escobar, protagonitzades pel Faquir Gonzàlez. Associat amb Francesc Rovira-Beleta produí tambè diversos curts d'animació publicitaris. Es féu enormement popular dibuixant cada dia un acudit gegant en una tanca a la Plaça de Catalunya de Barcelona, i per les seves conferències còmiques a la ràdio. Ha escrit novel·les, articles i contes, obres de teatre de gran éxit -com "En Baldiri de la costa", "Ronyons de recanvi" o "Ja tenim sis-cents"-, ha realitzat grans campanyes de publicitat, ha fet guions ("Charlestón") i titols de crédit ("Once pares de botas") per a pel·lícules de cinema.
Distingit amb la Creu de Sant Jordi l'any 2000, actualment col·labora setmanalment en dos programes de Catalunya Ràdio. L'any 2006 inaugurà l'exposició retrospectiva "Muntañola, l'art de riure, l'art de viure", comissariada per Jaume Capdevila i Néstor Macià, i el 2007 fou guardonat amb el Premi d'Honor Gat Perich a la seva trajectòria com a humorista gràfic. Avui fa 94 anys.
8 d’abril del 2008
Lola Anglada
6 d’abril del 2008
Carme Solé Vendrell
30 de març del 2008
Fina Rifà
La seva obra ha estat exposada en diverses ciutats europees i periòdicament exposa a la Sala Rovira de Barcelona. Il·lustra regularment a les revistes Cavall Fort i Tatano. Forma part del seu Consell de Redacció. Ha il·lustrat cartells i programes per a entitats culturals i cíviques, logotips, portades de CDs, discos i cassets. També ha fet el disseny d'algunes joguines, un dels quals va merèixer un premi ADI/FAD l'any 1967. Publica articles sobre expressió plàstica i il·lustració en revistes especialitzades.
Ha participat com a professora a les Escoles d'Estiu, ha impartit cursos de formació de mestres a l'ICE de la Universitat de Barcelona i al de la Universitat Autònoma de Barcelona i cursos d'il·lustració a l'Escola Professional de la Diputació de Barcelona.
24 de març del 2008
Junceda
Però és ja poc després de començar a treballar de cataloguista que, el 1902, el "CU-CUT!" li accepta una sèrie de dibuixos que Junceda s'ha atrevit a enviar. I no solament surten publicats en el número següent del popular setmanari satíric, sinó que és ràpidament invitat a integrar-se al seu equip de col·laboradors. Les setmanades regulars del "CU-CUT!" pel gratificant ofici de dibuixant professional superen de llarg el seu sou d'esforçat cataloguista però no és fins que els encàrrecs li plouen de tot arreu i que el seu nom és ja molt popular que Junceda deixa els grans magatzems. Des d'aquest moment, Junceda desplega tota la seva capcitat de treball acceptant els encàrrecs més variats, il·lustrant llibres, cartells publicitaris, capçaleres, portades, orles i culs de llàntia.El 1905, amb la resta de col·laboradors del "CU-CUT!", s'integra a l'equip de "En Patufet", el setmanari infantil que acaba d'adquirir Josep Bagunyà i en les pàgines del qual no deixarà de col·laborar fins al 1938 quan el règim franquista prohibeix les publicacions en català. Paradoxalment, l'estil humorístic de Junceda, que tothom s'acorda en definir d'amable i suau, és el detonant de les ires dels oficials de la guarnició militar de Barcelona amb una caricatura apareguda al "CU-CUT!" on escarneix les contínues derrotes de l'exèrcit espanyol.
L'any 1910, Junceda il·lustra "Les extraordinàries aventures d'en Massagran" de Josep M. Folch i Torres, la primera novel·la en fascicles de la Biblioteca Patufet que publica aquest autor. I, el 1915, comença a il·lustrar també les seves Pàgines Viscudes. A partir de llavors, es converteix en l'il·lustrador "oficial" de Josep M. Folch i Torres, el seu alter ego en les pàgines de "En Patufet". Fins al punt que la prosa de Folch i el traç de Junceda es confonen sovint en la percepció del lector. Aquesta bona entesa professional també s'estén a l'àmbit personal. Escriptor i il·lustrador es professen mútua admiració i simpatia sense però arribar mai a intimar.
L'any 1948, Junceda mor a Blanes, deixant darrera seu una obra immensa i sobretot un estil, resultat d'influències molt diverses (Junceda reconeixia una veneració especial pels dibuixants japonesos, per Holbein, Apeles Mestres i George Delaw), que inspira un grapat de joves il·lustradors entre els quals destaquen Batllori Joffré o Serra Massana.
10 de març del 2008
Hugo Pratt
Del 49 al 62 va ser a l'Argentina, on continuava treballant de dibuixant i col·laborant principalment amb el gran guionista Pressionar G. Oesterheld (1919-1977). Va visitar els Estats Units, les Antilles, Amèrica del Sud i Brasil. Gràcies a la seva passió per westerns va descobrir l'Amerindian. Li agradaven perquè lluitaven contra el colonialisme dels blancs i li recordaven les poblacions que havia conegut a l'Àfrica. El 1960 va ser un any a Londres treballant per un editor anglès i posteriorment, del 62 al 70 va retornar a viure a Itàlia.
Després d'un període d'estancament en la seva carrera, Florenzo Ivaldi, un patró genovès de les arts, va finançar la publicació de la revista "Sergent Kirk", que publicava per la primera vegada a Europa els còmics del seu període argentí i, el juliol de 1967, "Balada de la Mar Salada", en la qual va aparèixer per primera vegada Corto Maltese.
Des de 70 al 84, Pratt va viure a França, on Corto Maltese va esdevenir el personatge principal d'una sèrie de còmics publicada a la revista "Pif Gadge" i que li va suposar el reconeixement tant del públic general com dels crítics. Publicat com còmic, aquesta sèrie es va traduïr a quinze llengües diferents.
Del 84 al 95 Pratt va viure a Suïssa tot i que va continuar viatjant des del Canadà fins a la Patagònia, i des de l'Àfrica fins a l'oceà pacífic. Hugo Pratt va morir de càncer el 20 d'agos del 1995.
Va deure el seu èxit internacional a Corto Maltese, un personatge psicològicament molt complex a resultes de les experiències de viatge i la capacitat d'invenció inacabable del seu autor. Gràcies a ell, els còmics s'han convertit finalment en un art.
9 de març del 2008
Grazia Nidasio
7 de març del 2008
6 de març del 2008
27 de febrer del 2008
Lisbeth Zwerger
És una de les il·lustradores més honorades de l'actualitat. Ha rebut virtiosament cadascun dels reconeixements que pot rebre un il·lustrador, fins i tot el més prestigiós de tots: la medalla de Hans Cristian Andersen així com reconeixement especial a la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya. El seus dibuixos d'històries com l'Arca de Noè, la Caputxeta Vermella i el Mag d'Oz van ser seleccionats per The New York Times com a "els millors llibres il·lustrats de l'any".
25 de febrer del 2008
Jordi Labanda
La seva obra de traç sumptuós sempre en gouache sobre paper es distingeix per personatges i ambients de la contemporaneïat clàssica que aporten un nou concepte de modernitat. El seu punt de vista sobre conductes socials, disseny, moda, arquitectura, art, relacions humanes -a vegades irònic, a vegades fotogràfic- reflexen una anàlisi social i estètic del tema reflexat. Labanda és un dels responsables de que la il·lustració hagi adquirit un paper determinant en la comunicació i la moda dels últims anys.
18 de febrer del 2008
17 de febrer del 2008
14 de febrer del 2008
11 de febrer del 2008
Persépolis
Gràcies al fet que una amiga seva coneixia a Christophe Blain, contacta amb els membres del col·lectiu L´Association. Un d'ells, David B., li suggereix convertir els seus records d'infància i adolescència en un cómic. El resultat serà Persépolis, el primer tom del qual, llançat en el 2000 per L´Association, obté el premi “Coup de coeur” al millor autor revelació del Saló d'Angoulême. L'any següent el segon tom rep també en Angoulême, el Premi al Millor Guió. Els toms tercer i quart reben una aclamación superior que consagra a la seva autora a nivell internacional.
Conclosa la saga de Persépolis, Satrapi ha continuat elaborant altres obres: Brodats (2003) presenta una sèrie de reflexions sobre la condició femenina, mentre que Pollastre amb prunes (2004, Premi al Millor Àlbum del Saló d'Angoulême 2005) està ambientat en el seu Aniran natal i protagonitzat per un home que ha perdut la il·lusió de viure. Així mateix, està en projecte una adaptació cinematogràfica de Persépolis que combinarà animació 2D i 3D.
Basada en el còmic homònim de Marjane Satrapi, Persépolis ens explica l’experiència vital de la directora a l’Iran dels anys 70, en plena revolució islàmica. Al Teheran de 1978, Marjane somia convertir-se en profeta i instaurar una religió basada en la llibertat, però la implantació de la Nova República Islàmica obre una era de prohibicions. Obligada a reprimir la seva condició de dona, somia ser una revolucionària per canviar el seu país. Però a l’esclatar la guerra entre Iran i Irak, és enviada pels seus pares a Europa, on experimentarà l’adolescència, la llibertat i l’amor, però també l’exili i la marginació.
10 de febrer del 2008
8 de febrer del 2008
6 de febrer del 2008
4 de febrer del 2008
3 de febrer del 2008
Una mà de contes