25 de juny del 2008

Perich

Jaume Perich i Escala (Barcelona, 1941-1995) fou un humorista gràfic i escriptor català. Va ser el traductor de sèries franceses com Astérix el Gal , El Tinent Blueberry, Achilles Talon,... El 1964 va entrar com redactor de la desapareguda editorial Bruguera però aviat despuntà com a humorista gràfic amb una personalitat pròpia a la premsa barcelonina. L'any 1966 va publicar el seu primer còmic en premsa en diaris com La Soli, El Correo Catalán, La Vanguardia, Tele/eXprés, Diari de Barcelona i El Periódico de Catalunya.

Assolí gran popularitat a la transició amb el seu llibre Autopista, paròdia del Camino de José María Escrivá de Balaguer on recopila aforismes, frases curtes i jocs de paraules més o menys polítiques aparegudes als periòdics i es va convertir en el llibre més venut de l'any. Després va publicar uns altres 20 llibres de característiques semblants, destacant entre ells els de la sèrie Noticias del 5º Canal. Va ser membre fundador de la cèlebre revista Hermano Lobo, posteriorment va crear i va codirigir juntament amb Manuel Vázquez Montalbán la revista política Por Favor, una de les revistes d'humor gràfic més importants de la transició. També va publicar els seus treballs en Muchas Gracies i, finalment, en la revista satírica El Jueves.

Va participar en nombroses exposicions col·lectives d'humor a França, Itàlia, Portugal Bèlgica, Alemanya i la majoria de països Llatinoamericans. En honor seu s'otorga el Premi internacional d'Humor Gat Perich a Llançà (Alt Empordà). Com a humorista satíric, aquí teniu algunes de les seves cites:

- L'home és l'animal més semblant a l'ésser humà.
- Fumar en excés és dolent. Beure en excés és dolent. Menjar en excés és dolent. Follar en excés és difícil.
- És absolutament imposible contemplar una posta de sol de prop. Per això l'home va inventar l'ou ferrat.
- Déu, diuen, està a tot arreu. No té gaire mèrit: la Coca-Cola també.
- Gràcies a la guerra, un no només pot morir pels seus ideals, sinó fins i tot pels d'un altre.
- La millor prova que als EEUU qualsevol pot arribar a ser president, la tenim en el seu president.
- L'esclavitud no s'ha abolit, s'ha posat en nòmina.