11 de febrer del 2008

Persépolis




Marjane Satrapi neix el 22 de novembre de 1969 en Rasht (Aniran) en el sí d'una família acomodada i d'ideologia progressista. Després de la difícil situació política imperant en el seu país en els anys següents a la revolució de 1980, és enviada a Viena a prosseguir els seus estudis secundaris. De retorn a Aniran, es matricula en Belles Arts en la Unviersidad de Teheran, on obté un máster en Comunicació Visual. El 1994 es trasllada a França, país en el qual encara resideix en l'actualitat, recalant a Estrasburg, on estudia Arts Decoratives, i posteriorment a París. Malgrat que la seva vocació inicial era ser grafista, es dedica a partir de 1997 a la il·lustració de llibres de contes per a nens per a editorials com Nathan i Albin Michel.

Gràcies al fet que una amiga seva coneixia a Christophe Blain, contacta amb els membres del col·lectiu L´Association. Un d'ells, David B., li suggereix convertir els seus records d'infància i adolescència en un cómic. El resultat serà Persépolis, el primer tom del qual, llançat en el 2000 per L´Association, obté el premi “Coup de coeur” al millor autor revelació del Saló d'Angoulême. L'any següent el segon tom rep també en Angoulême, el Premi al Millor Guió. Els toms tercer i quart reben una aclamación superior que consagra a la seva autora a nivell internacional.

Conclosa la saga de Persépolis, Satrapi ha continuat elaborant altres obres: Brodats (2003) presenta una sèrie de reflexions sobre la condició femenina, mentre que Pollastre amb prunes (2004, Premi al Millor Àlbum del Saló d'Angoulême 2005) està ambientat en el seu Aniran natal i protagonitzat per un home que ha perdut la il·lusió de viure. Així mateix, està en projecte una adaptació cinematogràfica de Persépolis que combinarà animació 2D i 3D.

Basada en el còmic homònim de Marjane Satrapi, Persépolis ens explica l’experiència vital de la directora a l’Iran dels anys 70, en plena revolució islàmica. Al Teheran de 1978, Marjane somia convertir-se en profeta i instaurar una religió basada en la llibertat, però la implantació de la Nova República Islàmica obre una era de prohibicions. Obligada a reprimir la seva condició de dona, somia ser una revolucionària per canviar el seu país. Però a l’esclatar la guerra entre Iran i Irak, és enviada pels seus pares a Europa, on experimentarà l’adolescència, la llibertat i l’amor, però també l’exili i la marginació.