8 de juny del 2008

Gaietà Cornet

Gaietà Cornet va néixer a Barcelona l'any 1878. Fill d'un conegut redactor del "Diario de Barcelona", de ben petit ja va mostrar la seva afició al dibuix. La mort prematura dels seus pares va fer que entrés a treballar a l'empresa Maquinista Terrestre i Marítima, on el seu oncle i tutor n'era el director. Entremig de feina i estudis es dedicava a il·lustrar peripècies d'estudiant amb tall humorístic, i justament aquestes il·lustracions van anar a parar a mans de l'editor de "L'Esquella de la Torratxa", la qual que va donar popularitat als seus dibuixos.

Quan "L'Esquella de la Torratxa" va començar a decantar-se cap al lerrouxisme, Gaietà Cornet
es va sentir massa incòmode per continuar col·laborant-hi ja que ell professava unes arrelades conviccions catalanistes. El 1902, des de "La Veu de Catalunya" on publicava periòdicament una caricatura política, va participar a la gestació d'un nou setmanari catalanista i conservador de sàtira política: "CU-CUT!". Aquesta va ser l'etapa més creativa de Cornet. Durant deu anys, a més d'assumir-ne la direcció artística, Cornet va omplir literalment el setmanari de caricatures i ninots amb una fúria i una convicció abrandades. A més, a partir de l'adquisició de "EN PATUFET" per Josep Baguñà, el 1905, Cornet dibuixava indistintament per l'un o l'altre setmanari amb una capacitat de producció difícil d'explicar si es té en compte que treballava encara a jornada completa com a enginyer a la Maquinista. Posteriorment, i per fugir dels horaris d'oficina i dedicar més temps a la il·lustració, Cornet va aconseguir la càtedra de dibuix de l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona, moment a partir del qual va dedicar-se principalment a la caricatura política al "CU-CUT!" i col·laborar assíduement a "EN PATUFET".

Cornet era un home emprenedor i amb una capacitat de treball poc comuna, motiu pel qual va fundar la Unió de Fotogravadors, va assumir la presidència de l'Associació Espanyola d'Enginyers Industrials, i va tirar endavant moltes iniciatives editorials. Cornet va ser un dels millors dibuixants de "EN PATUFET". El seu estil precís, ràpid i senzill, l'extraordinària expressivitat dels seus personatges i la seva gràcia van dotar el setmanari d'una vivacitat i d'una alegria que li van guanyar molts lectors.


Com a curiositat, fins i tot la seva signatura era una jeroglífic il·lustrat:


Vegeu la web de la Fundació Folch i Torres (http://www.fundaciofolchitorres.org/cornet.htm)