10 de març del 2008

Hugo Pratt

Nascut el 15 de juny de 1927, Hugo Pratt pertanyia a una família veneciana de llinatge francès, anglès, marroquí i turc. Va passar la seva infantesa a Venècia durant el totalitarisme feixista. Des de petit ja tenia tendència a pèrdre's en la fantasia, inteessar-se pels còmics, la literatura anglosaxona i les pel·lícules de Hollywood. Des de l'any 37 al 42 Hugo Pratt va descobrir Abissínia -l'Etiòpia d'avui- ja que era fill d'un oficial colonial i militar italià. Tot i això, ell odiava colonialisme, i malgrat un període curt a l'exèrcit quan tenia 13 anys, s'aferrava a la seva amistat amb la gent africana contra qui hauria d'haver lluitat i al seu amor per les altres cultures. L'esperit cosmopolita de la seva família cap a algunes persones britàniques del partit oposat el convencia de l'absurditat de la guerra. Del 45 al 49 va treballar amb "Asso di Picche", un periòdic editat pels seus amics del grup de Venècia on hi tenien cabuda dibuixants i guionistes que agafaven inspiració dels còmics americans.

Del 49 al 62 va ser a l'Argentina, on continuava treballant de dibuixant i col·laborant principalment amb el gran guionista Pressionar G. Oesterheld (1919-1977). Va visitar els Estats Units, les Antilles, Amèrica del Sud i Brasil. Gràcies a la seva passió per westerns va descobrir l'Amerindian. Li agradaven perquè lluitaven contra el colonialisme dels blancs i li recordaven les poblacions que havia conegut a l'Àfrica. El 1960 va ser un any a Londres treballant per un editor anglès i posteriorment, del 62 al 70 va retornar a viure a Itàlia.

Després d'un període d'estancament en la seva carrera, Florenzo Ivaldi, un patró genovès de les arts, va finançar la publicació de la revista "Sergent Kirk", que publicava per la primera vegada a Europa els còmics del seu període argentí i, el juliol de 1967, "Balada de la Mar Salada", en la qual va aparèixer per primera vegada Corto Maltese.
Des de 70 al 84, Pratt va viure a França, on Corto Maltese va esdevenir el personatge principal d'una sèrie de còmics publicada a la revista "Pif Gadge" i que li va suposar el reconeixement tant del públic general com dels crítics. Publicat com còmic, aquesta sèrie es va traduïr a quinze llengües diferents.

Del 84 al 95 Pratt va viure a Suïssa tot i que va continuar viatjant des del Canadà fins a la Patagònia, i des de l'Àfrica fins a l'oceà pacífic. Hugo Pratt va morir de càncer el 20 d'agos del 1995.

Va deure el seu èxit internacional a Corto Maltese, un personatge psicològicament molt complex a resultes de les experiències de viatge i la capacitat d'invenció inacabable del seu autor. Gràcies a ell, els còmics s'han convertit finalment en un art.